Juguem a Escacs!

Dimecres, 15 de gener del 2014

Image
Comencen amb una partida lliure en parelles. Són sis i exerciten les seves ments en tres batalles d’enginy.

– Martí, diagonals! Mira les diagonals! – diu l’Ivo. I el Martí es mira pensatiu el tauler. Després d’uns segons de reflexió i càlcul, mou un peó. És el torn de l’Eudald, que medita uns segons i també mou fitxa amb decisió. El Martí observa atent la jugada de l’Eudald i intenta comprendre les seves intencions. La partida està molt renyida i qualsevol moviment pot ser decisiu. L’Eudald espera pacient. El Martí no es precipita, estudia la situació i finalment mou un cavall.

Image

Image

Un tauler més enllà, una veu diu:
– Eeeeh! M’està fent trampes!
– Aquí ningú fa trampes! Ens equivoquem! Estem aprenent! – sentencia l’Ivo.
I ja no hi ha més queixes. Tots respecten els límits i les normes del joc.
Van començar sense saber quins moviments fa cada fitxa i avui ja mouen a consciència, analítics, intuïtius i previsors.
-Vull que us enroqueu! – els diu l’Ivo. Han de protegir el rei d’atacs enemics amb un canvi de posició entre aquest i la torre.

Image

– Mira, en tinc una de bona… – comenta una altra veu.
– Shhht! No et delatis…
Quan acaben les partides comencen una simultània. L’Ivo competeix contra tots. Passa tauler per tauler i fa una jugada amb cada nen. Fins que no torna a ser el seu torn tenen temps per reflexionar la propera jugada.

Image

Image

Per acabar, repassen els finals de partida.
– A vegades domines la partida però costa rematar-la… – explica l’Ivo.

Image

Image

La majoria participen al Torneig Escolar de Terrassa a l’Escola Pere Viver i estan fent un molt bon campionat, especialment l’Eudald, que va líder després de guanyar 6 de 6 partides.
L’Aiman no en té prou i també va participar amb el seu germà Sami a l’exitosa trobada a l’Escola Miquel Martí i Pol de Sabadell. En breu els podreu veure al diari de la ciutat veïna representant els colors del França.

Image

No us perdeu l’entrevista que el periodista Dani Colmena va fer a Miquel Illescas, Gran Mestre Internacional d’Escacs, qui servint-se de la pròpia experiència parla de les virtuts pedagògiques d’aquest joc. És molt interessant! Aquí l’enllaç: https://docs.google.com/a/frampa.org/file/d/0Bxv47rQ0pmcZRVp5NHpHdU51YUE/edit

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.