Dimecres, 15 de gener del 2014
Comencen amb una partida lliure en parelles. Són sis i exerciten les seves ments en tres batalles d’enginy.
– Martí, diagonals! Mira les diagonals! – diu l’Ivo. I el Martí es mira pensatiu el tauler. Després d’uns segons de reflexió i càlcul, mou un peó. És el torn de l’Eudald, que medita uns segons i també mou fitxa amb decisió. El Martí observa atent la jugada de l’Eudald i intenta comprendre les seves intencions. La partida està molt renyida i qualsevol moviment pot ser decisiu. L’Eudald espera pacient. El Martí no es precipita, estudia la situació i finalment mou un cavall.
Un tauler més enllà, una veu diu:
– Eeeeh! M’està fent trampes!
– Aquí ningú fa trampes! Ens equivoquem! Estem aprenent! – sentencia l’Ivo.
I ja no hi ha més queixes. Tots respecten els límits i les normes del joc.
Van començar sense saber quins moviments fa cada fitxa i avui ja mouen a consciència, analítics, intuïtius i previsors.
-Vull que us enroqueu! – els diu l’Ivo. Han de protegir el rei d’atacs enemics amb un canvi de posició entre aquest i la torre.
– Mira, en tinc una de bona… – comenta una altra veu.
– Shhht! No et delatis…
Quan acaben les partides comencen una simultània. L’Ivo competeix contra tots. Passa tauler per tauler i fa una jugada amb cada nen. Fins que no torna a ser el seu torn tenen temps per reflexionar la propera jugada.
Per acabar, repassen els finals de partida.
– A vegades domines la partida però costa rematar-la… – explica l’Ivo.
La majoria participen al Torneig Escolar de Terrassa a l’Escola Pere Viver i estan fent un molt bon campionat, especialment l’Eudald, que va líder després de guanyar 6 de 6 partides.
L’Aiman no en té prou i també va participar amb el seu germà Sami a l’exitosa trobada a l’Escola Miquel Martí i Pol de Sabadell. En breu els podreu veure al diari de la ciutat veïna representant els colors del França.
No us perdeu l’entrevista que el periodista Dani Colmena va fer a Miquel Illescas, Gran Mestre Internacional d’Escacs, qui servint-se de la pròpia experiència parla de les virtuts pedagògiques d’aquest joc. És molt interessant! Aquí l’enllaç: https://docs.google.com/a/frampa.org/file/d/0Bxv47rQ0pmcZRVp5NHpHdU51YUE/edit